Det positiva Afrika i fokus

Alla som jag känner som har en närmare kontakt med Afrika av olika skäl, brukar säga exakt samma sak:

Varför framställer alltid media Afrika negativt?

Det kan vara personer som rest i Afrika, som själva är afrikaner, som lever med en afrikansk partner, folk som har barn med afrikanska rötter, folk som har vänner från Afrika, folk som arbetar i Afrika, eller som helt enkelt är intresserad av olika kulturer i Afrika. Men alla är eniga om att den ensidiga bild som kommer fram i media, stämmer rätt dåligt överens med den helhetsbild vi själva har om kontinenten.

En av grejerna är just detta med KONTINENTEN Afrika, som många verkar ha missförstått helt och hållet och i stället tar Afrika för att vara ett och samma land. Precis som det finns likheter mellan europeiska länder, så finns det naturligtvis stora skillnader också. På samma sätt är det (helt logiskt) även i Afrika. Att säga att ”i Afrika pratar de sånt där klick-språk” (=Xhosa från Sydafrika) eller ”i Afrika finns det Massajer.” Det kan jämföras med att säga: ”I Europa tjurfäktas man inför publik” eller ”I Europa använder de lusekoftor”.

En av de vackraste sånger jag vet är Nkosi Sikeleli Africa (God Bless Africa) som jag tidigare skrivit om HÄR!

Med andra ord är det inte ett falskt påstående, men det är så väldigt generellt att det blir lite skrattretande. Vi skulle till exempel aldrig uttrycka oss på det sättet om det gäller Europa, utan i stället skulle vi säga att ”I Spanien tjurfäktas man inför publik” eller ”I Norge använder man lusekoftor”. Det handlar förstås om okunskap och det är klart att man inte kan ha koll på alla länder i hela världen, deras sedvänjor, kulturer och språk. Det kan man ju inte begära.

Men okunskapen om Afrika som kontinent, är generellt uppseendeväckande dålig av personer som inte har ett specifikt intresse för Afrika eller något/några Afrikanska länder.

Sedan finns det förstås en massa likheter mellan de flesta länder i Afrika, på samma sätt som det finns en massa likheter mellan europeiska länder.

Så vilken bild har Svenskar utan specialintresse för Afrika om just denna kontinent? Svaret blir ofta: svält, torka, dåliga eller obefintliga utbildningsmöjligheter, korrupta ledare, HIV, malaria etc. Mycket positivt har folk sällan att säga om Afrika. Ibland kan man höra någon tala om Afrikas fantastiska djurliv, eller möjligen lite om någon afrikansk musiker, till exempel Miriam Makeba.

Annars är det rätt skralt. Men om du talar med en person som varit i Afrika så får du ofta helt andra svar om du frågar dem hur de generellt ser på Afrika eller vad de relaterar till när de hör ordet Afrika. Det är inte helt ovanligt att svaret blir: enkelhet, glädje, dans, värme, hårt arbete, den röda sanden, samhörighet, samarbete, familjekänsla, nyfikna barn, gästvänlighet, vänlighet, hjälpsamhet etc.

En tygaffär i Banjul

Det betyder naturligtvis inte att det där negativa inte finns. Självklart finns det!! Men det är faktiskt inte det som slår en störst när man åker till något land i Afrika. Tvärt om, faktiskt. Det finns där och man är medveten om det, men det är inte det som upptar mest tid av dygnets timmar.

Serekunda, Gambia

Den här diskussionen är alltså inte något främmande för mig, utan tvärt om diskuterar jag det rätt ofta med mina vänner som också har ett gemensamt intresse för Afrika. Om just den sneda bild som oftast ges av denna fantastiska och mångfaldiga kontinent.

Ken Ring som den senaste tiden befunnit sig mycket i sin mammas hemland Kenya försöker ofta i sin blogg att ge en mer nyanserad bild av det Afrika han möter. På samma sätt var det en av mina huvudsyften när jag skrev min reseberättelse om Gambia i vintras. (Länkar till den finner du HÄR)

Vad tänker du på när du hör ordet Afrika?

Författaren Henning Mankell och rapparen Ken Ring medverkar nu i en dokumentär av Nathanel Goldman om just folks sneda bild om Afrika:

 

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...