Domoda (Recept)

Recept på Domoda, en maträtt som är vanlig i både Gambia och Senegal, fast där heter maträtten Mafe

Ingredienser: Till ca: 4-6 personer. (Går bra att frysa in)


1 kyckling (kan bytas ut mot kött eller fisk)

1 burk krossade tomater

1 tub tomatpuré

1 burk jordnötssmör (helst creamy, absolut inte crunchy)

1-2 gula lökar

svartpeppar

salt

aromat

vinäger eller 1-2 citroner

vatten

(Eventuellt starkpeppar om du vill, går lika bra utan)


Det finns många sätt att laga denna maträtt . Detta sätt är ett av dem:


Skär kycklingen i delar. Lägg i en STOR (Den största du har) gryta. Häll vatten så det täcker kycklingen. Skär löken i ganska stora delar (inte finhackad). Häll därefter i krossad tomat, tomatpure ´och jordnötssmöret. Låt koka upp. När det börjar koka, sänk värmen till till exempel 4. Låt det stå (utan lock) och koka, tills allt vatten avdunstat och det börjar tjockna. Rör inte om så ofta under tiden, för då tar det längre tid innan såsen tjocknar. Såsen ska vara ganska tjock och allt vatten borta. Då smaksätter du med 3-4 matskedar vinäger eller 1-2 citroner, salt och svartpeppar.

Det är inte mycket jobb med att laga maten, men det tar ganska lång tid att koka den. Servera med ris och använd aromaten efter smak och tycke. Passar bra med en god sallad till. Vågar ni äta tillsammans så häll upp allt på ett stort fat och ät med varsin sked från varsin sida av det stora fatet, annars kan man förstås äta på varsin tallrik också. Smaklig måltid!

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

2 reaktioner på ”Domoda (Recept)

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...