Kolanötter en viktig del av traditionen

Kolanöten har sitt ursprung långt tillbaka i Västafrika och har använts sedan länge vid speciella tillfällen som namngivnings ceremonier och många andra ceremonier.

Kolanöten spelar också en viktig roll vid bröllop, då den fungerar som ett bevis på att knyta båda parter tillsammans. Kolanöten är en viktig del av tradition och kultur.

Den kan också vara en speciell gåva till en äldre person och det sägs att kolanöten hjälper till att bevara vitaliteten hos män.

En del använder den för välgörande ändamål, medan andra använder det som mat. Den har tre olika färger, var och en med en egen smak. Den används mestadels vid speciella ceremonier, såsom namngivning, kulturella och traditionella ceremonier. Kolanöten är unik.

Många föredrar den bittra kolanöten, just på grund av dess bittra smak. Kolanöten säljs i både små och stora mängder och används både till vardag och i traditionella ceremonier. Kolanöten är mycket viktig i traditionella syften, i synnerhet när det gäller förlovning, giftermål, dopceremoni och begravningar, men också vid andra ceremonier såsom kring döden, både vid begravning men också vid tredagarsceremonier och trettiodagarsceremonier.

Det finns många som använder kolanöten för att gå ner i vikt. Många menar att om man äter kolanötter, dämpas hungerkänslor och man går lättare ner i vikt.

Det finns flera typer av kolanötter. En är från Nigeria och en från Elfenbenskusten, men det finns även sorter från Sierra Leone och Guinea. Gambia har också kolanötter men inte alls i lika stor utsträckning som de andra länderna. Gambia importerar mycket kolanötter från kringliggande länder.

Vissa säger att den nigerianska typen är det bästa eftersom den har låg fukthalt, medan andra säger att den från Elfenbenskusten är superb eftersom den är mindre bitter. Kolanötter från olika länder har olika smak.

”En ceremoni utan kolanötter är ingen bra ceremoni”, sa en äldre kvinna från Gambia nyligen när vi diskuterade Kolanöten och Bitterkola.

fatou touray

 

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

    • Hej Stefan! Oftast kan man köpa det av personer som har med sig från andra länder, till exempel Gambia, men jag vet att Taj Mahal i Stockholm i alla fall tidigare sålt kolanötter ibland. Taj Mahal har delat upp sig och består nu av 2 butiker som ligger bredvid varandra, en av dem säljer löshår och liknande och den andra säljer livsmedel och en del annat, men de ligger som sagt bredvid varandra. Här kan du finna dem: http://tajmahal.se/ Lycka till!!

  1. Pingback: Ekologiska Fairtrade-drycker från Karma Cola | Afropé.se

Loading Facebook Comments ...