Churay

Churay är en särskild rökelse. Rökelse är ju något som varit vanligt i många länder sedan urminnes tider. I Sverige är det dock ett nyare fenomen att använda rökelse, men att använda sig av olika typer av väldoft har nog folk gjort i de flesta delar av världen, i alla tider, eller i alla fall väldigt långt tillbaka.

Churay Foto: Fatou Touray, Afropé
Churay Foto: Fatou Touray, Afropé

Här i Sverige idag känner vi nog mest till de rökelser som finns på pinnar man tänder. Även dessa finns i Gambia, men det vanligaste är trots allt churay som ursprungligen är gjord av rötter.

Så här gör man Churay, så den ska lukta gott:

Man tar dessa rötter och lägger i en glasburk (oftast gör man mycket på en gång, så det blir många glasburkar). Sedan häller man i ganska mycket parfym. Det spelar ingen roll vilken sort, för själva rötterna är det som till slut ger doften ifrån sig. Sedan ställer man detta i solen. Man måste gå och vända på burken ganska ofta, så rötterna inte torkar och man måste dutta i parfym eftersom. För att doften ska bli som bäst, ska man hålla på sådär i en månad. I Sverige säljs churay ofta i plastpåsar, men det är viktigt att förvara den i burkar med lock för att den inte ska torka och det är också viktigt att blanda om den ibland, eller vända på burken lite då och då.

När rökelsen är klar så kan man bränna den. I Gambia bränner man den i speciella kärl, som även finns på en del ställen i Sverige att köpa. Men har man inte ett sånt kärl, så går det bra ändå. Om man inte har ett särskilt kärl så kan man göra så här: tänd en spisplatta på högsta värme. När plattan är riktigt het, så lägg på en bit foliepapper, med ett par teskedar churay på och sedan stänger du av plattan eller sätter den på ettan, så sprider sig doften snabbt i bostaden tills plattan kallnar, eller om det doftar väldigt starkt, kan du ta av den från plattan innan den svalnat!

Om man är ovan, kan doften kännas stark och vara obehaglig, men har man vant sig vid doften och kan förknippa den med något positivt, så är det svårt att inte älska den! Eftersom doften lätt sprider sig, så sätter den sig gärna i både kläder och möbler och det finns de som lägger lite churay i garderoben, utan att tända den, eftersom det luktar väldigt mycket och gott även när den inte tänts. Har man någonsin varit i Gambia så har man absolut känt doften av churay, eftersom i stort sett alla använder den i sina hem och till och med ute på sina gårdar. I Sverige använder de flesta Gambianska kvinnor churay rikligt också och även en hel del män.

Det finns två olika churay i Gambia. Den ena heter Nemali och den andra heter Santang.

Santang: Behöver man inte använda parfym till när man tillverkar den. Bland gambier sägs att den är särskilt bra att använda när det är kallt eller när det regnar. Ofta använder kvinnor den redan på morgonen för att driva ut onda andar och för att det ger tur, utöver att den också doftar gott.

Nemali: Är mycket dyrare än vanlig churay och den är också mycket starkare.

I Gambia är det också ett väldigt vanligt sätt att förföra sin man. Man brukar skämtsamt säga att om du har en väldigt bra och väldoftande churay så kommer mannen inte att lämna hemmet förrän doften har avtagit!

Det är mycket vanligt att gifta kvinnor gör sig i ordning, duschar, sminkar sig, klär på sig fint och sedan tänder en mycket fin och väldoftande churay för sin mans hemkomst.

Churay är en viktig del av kulturen i Gambia.

Jag kan försäkra att den doftar härligt!

fatou touray

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

8 reaktioner på ”Churay

  LiLo

  (juni 10, 2012 kl. 6:41 e m)

  Jag brukar använda en aromalampa, bygger upp (med tomma värmeljushållare) så lågan kommer högt, sen fuktar jag min churray lite då och då med ett par stänk vatten.

  Efter mitt besök i Gambia känner jag igen doften i bland i tunnelbanan och blir glad. De har nog lite i garderoben kan man tro 🙂
  Jag har min som nu är alldeles torr i en burk i linneskåpet, ger en liten liten diskret doft.

   Fatou Touray

   (juni 10, 2012 kl. 6:45 e m)

   Tips: Lägg din churay i en glasburk, häll på massa billig, gammal parfym och ställ den i solljus, vänd burken ofta.

  Else-May

  (juni 11, 2012 kl. 10:58 f m)

  Vart köper jag Churay?

   Fatou Touray

   (juni 11, 2012 kl. 11:43 f m)

   Det enklaste är att du går in på vår flik Köp-Hyr-Sälj: http://afrope.se/kop-hyr-salj/ och lägger upp en annons där under ämnet ”Köp” och lägger upp en annons där. 🙂 Många från Gambia och Senegal brukar sälja till varandra, när man själv inte haft möjlighet att resa på länge. Annonseringen är helt gratis än så länge, så passa på! 🙂

  Ritva

  (juni 12, 2012 kl. 12:02 f m)

  De ljusgula skrovliga klumparna som är Santang som du nämnde, är kåda från vissa träd. Ibland är det träflisor kvar i säckarna där santang säljs. Många vet inte att det är samma som myrra, som nämns i Bibeln som en av gåvorna från de tre vise männen till Jesusbarnet. Det är ett vanligt doftämne i hela Mellanöstern och stora delar av Afrika.
  Läs om myrra här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Myrra

   Ritva

   (juni 12, 2012 kl. 8:15 f m)

   Jag vill tillägga att myrra används allmänt inom ortodoxa kyrkan som rökelse. Jag har en kollega från Bosnien, och hon blir extra glad varje vår när jag kommer från Gambia för jag har alltid med mig myrra (santang) till henne. Den är mycket svår att hitta i Sverige. Hon tänder det hemma hos sig och doften påminner henne om barndomen i Bosnien och friden i kyrkorna där.

  Lycka är… | Tonårsmorsa – Fatou

  (augusti 21, 2012 kl. 8:38 e m)

  […] … att ha en hel sylthink full med väldoftande, underbar Churay!! […]

  Veckans Fråga – v.48 | Afropé.se

  (december 6, 2014 kl. 10:32 f m)

  […] För er som är sugna på att läsa lite mer om denna myrra så kan ni hitta lite om detta HÄR! […]

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...