Intervju med Sara Galan, Sabardansare

Namn: Sara Galan

Titel: Dansare /Koreograf

Hur blev du först intresserad av just Sabar?

Jag stötte första gången på Sabar när jag var i New York första gången 2006. Det var ju en smärre chock att hoppa in på den klassen som för övrigt var fortsättnings klass, så när jag kom hem till Stockholm igen så hade Karin Ericson ( Medlem i SABAR AGENTS ) Sabarklasser på Danscenter och det var då jag bestämde sig för att lära sig alla grunder ordentligt för att kunna förstå Sabartekniken .

Hur länge har du dansat sabar nu?

Jag har dansat sabar i sex år.

Har du många elever och hur är intresset för att lära sig sabar? Är det många yngre, äldre eller blandade åldrar?

Jag undervisar inte i ren sabar men jag smyger in det på mina klasser i mina koreografier lite här och var, men däremot har jag min sabargrupp SABAR AGENTS  bestående av mig själv, Karin Ericson och Emma Taube. Vi kör ren sabar med lite moderna toucher inblandat då och då, allt för att hålla det fresh och självklart följa trenden efter hur Sabaren är i Senegal.

Sabaren har inte vart lika populär i Sverige som Djemben, mycket för att sabarrytmerna är svårare och tekniken är mycket svårare på många sätt än till Djembe just för att sabar har många grundsteg som man måste kunna innan man kan ta det till en högre nivå .
Jag undervisar sju dagar i veckan på olika skolor i Stockholm och en dag i veckan undervisar jag även i Västerås. Jag undervisar även på DIAMBRA DANSLINJEN (Av AMBRA SUCCI från streetgruppen BOUNCE). Jag tycker att jag har haft tur att folk har tagit emot min stil och att trycket på mina klasser är stort. Jag älskar sabar och betonar verkligen sambandet mellan Afrikas och dagens dansstilar. Jag blandar  dancehall och sabar, coupee decalee och vilken stil det än är som inspirerar mig. På mina klasser så är de flesta elever från 13 år upp till 35, men på rena sabar klasser så är det faktiskt ganska blandade åldrar. Sabar är på uppgång, fler och fler anmäler sig till workshopsen och fler yngre börjar haka på och det tycker jag förstås är kul.
Denna bild och den under är tagna på ön Goreé i Senegal. (Info om fotografen finner du längst ner i intervjun.)
Var/hur hittar du inspiration själv till nya influenser i dansen?
Ja, självklart genom att föröka åka till Senegal och träna med dansare där. Det finns så otroligt många talanger där och det kommer nya bakhs och steg hela tiden. Självklart kan man ju inte åka flera gånger per år även om man skulle vilja det men jag kollar mycket på olika youtube-klipp med olika dansare. Det fina med sabar tycker jag är att även om det är många grundsteg att lära sig så är alla dansare individuella. Till exempel hur man håller armarna i snurrar och femsteg etcetera. Det tycker jag om, att man väljer själv lite efter de dansares stil man gillar. 🙂
Sedan kan jag ju även ibland få inspiration från andra stilar som modernt coupee decalee och dancehall. Allt går hand i hand på något sätt. Dans har ingen gräns. Sedan är det en smaksak om man gillar att blanda upp sabaren lite grann ibland eller inte. 🙂
Vad betyder dansen för dig personligen?

Dansen för mig har alltid varit min trygga punkt. Jag kan försvinna in i dansen när jag är glad, ledsen, arg eller lycklig. Dansen  har många gånger fungerat som terapi när jag gått igenom svåra perioder i mitt liv. Jag har vänt det svåra till kreativitet och uttrycker mitt inre genom rörelser och det har hållit mig fokuserad och på rätt spår. Jag har alltid älskat musik och dans sedan jag var väldigt liten. Min pappa är musiker och min mormor älskade att dansa när hon levde. Hon dansade snabbt med snabba fötter precis som jag gör, så musik och dansintresset ligger nog i släkten.

Vad är ursprunget till Sabar?

Sabar är wollof folkets traditionella dans- och trumtradition. Det är väldigt glatt och trixit, lite flörtigt ibland också. Dans av uttryck som använder praktiskt taget alla delar av kroppen. Armar, ben, ögon. Sabar består av kombinationer av rörelser och steg som är mindre vägt ner mot marken än andra stilar. Dansen har mer betoning uppåt från marken och mycket höftvridningar, hopp, armsvängande rörelser och höga knälyft.

 Samspelet mellan rytmen, dansen och trumman ska ju vara särskilt viktigt i sabar, innebär det att man som dansare även har sina ”favorittrummare”?

Ja, självklart har man favorittrummisar. Man har ju hela tiden ögonkontakt med trummisarna och har man en trummis som verkligen kan följa ens dans och markerar allt på rätt ställen så är det verkligen helt grymt !

Kan vem som helst lära sig att dansa sabar eller krävs det en särskild talang för det?

Ja absolut! Att lära sig sabar behöver inte betyda att man måste ha en speciell talang för det, men man måste ha mycket tålamod och lägga ner tid på att både lyssna på olika rytmer och träna alla de grundsteg som finns i sabar. När man väl börjat lära sig grundstegen så blir allt lite mer logiskt och när man sätter stegen rätt i rytmerna då känns det underbart!

Sabar Agents (Alla bilderna är klickbara för större format, info om fotografen finner du längst ner i intervjun)

Vilka är de kommande event man kan se dig uppträda?

Jag har olika saker på gång. Nu närmast är det på Soiree Senegalaise 15 juni i Skarpnäcks Kulturhus som anordnas av mig och min grupp SABAR AGENTS, sedan kommer jag även självklart att hoppa in på tannnebeer 26 juni under GAMBIAN CULTURAL WEEK här i Stockholm, sedan är det 08 Festivalen den 17:e augusti och Kulturveckan i augusti inne i Kungsträdgården den 14:e, 15:e och 16:e som gäller, men det kommer alltid upp nya gig så det kan hända att det blir fler saker i sommar. Jag brukar uppdatera på min facebook sida och min Fanpage på facebook när det kommer upp olika events.

Om man vill ta danskurser för dig, hur kommer man i kontakt med dig då?

Närmast, nu i sommar kan man komma på Blackout Dance-camp (Mer info finner du HÄR och Facebookeventet HÄR). Under denna workshop kommer jag att ta de nya populära danserna som är heta just nu i Senegal. Det är bland annat THIAKHAGOUNE och FACEBOOK. Vissa steg påminner faktiskt om dancehall, tro det eller ej, men dom sambanden kommer jag påvisa under workshopen med 🙂
Jag avslutar intervjun med Sara, med att tacka så mycket för att hon delar med sig och för att vi fick lite mer inblick i hennes dans. Det är inte omöjligt att ni får läsa mer om varken Sara Galan eller sabar på thegambia.nu framöver. Tack, Sara och varmt lycka till med dansen!
Fotona är tagna av den senegalesiske fotografen: Elhadji Cissco. Du finner honom på Facebook HÄR och hans mail HÄR!
___________________________________________________________________________________
Exempel på Sara´s dans:
Sara Galan och Karin Ericson (SABAR AGENTS )

Sara Galan gör det nya steget Thiakhagoune:

 Sara Galan blandar in sabar i hiphop/dancehall koreografi:

______________________________________________________________________________

Fakta om Sara Galan:

Sara dansade på Youssoun Ndours tanneberr som visades i tv kanalen DAKARS NE DOR PAS i april 2012. Hon koreograferar för olika artister både svenska och utländska : till exempel Mr Vegas ( Jamaica ), Medina (Göteborg) och hon är även koreograf till dansen i DANSA PAUSA för svenska PANETOZ.
Sara har även samarbetat med IVOIRDJMIX, Elfenbenskustens största musiksida för senaste ivorianska klubbmusiken. Hon har även gjort ett klipp för artisten Serge Beynaud singel Tchokora.
Internationella workshops : Tjeckien , Litauen ,Polen , Finland , Frankrike , Spanien, New York City ( USA)
Kontaktlänkar:  Youtube, Facebook eller FANPAGE på Facebook
fatou touray

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

5 reaktioner på ”Intervju med Sara Galan, Sabardansare

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...