Gambiska Kulturveckan i Göteborg 2012

Årets gambiska kulturvecka i Göteborg hölls i början av juni. För att vara mer exakt så var den uppdelad på fyra dagar under första och andra helgen i juni.

Nationella/Lokala Delen

Första omgången hölls den 1 – 2 juni, och var indelad i en dag för barnen och en dag för hela familjen, följt av en natt för bara de vuxna.  Detta var alltså den så kallade ”nationella” (lokala) delen av kulturveckan. Den som främst riktar sig till de som bor omkring Göteborg med omnejd.

På fredagen 1 juni hölls alltså barnprogram för all barnen. Detta var förlagt till gambiska föreningens lokal i Utby. Under eftermiddagen bjöds på lekar, mat, godis och trevligt umgänge. Andra år har även modevisning, våffelkalas och ansiktsmålning funnits på schemat.

Lördagen den 2 juni var det dags för sportliga event för hela familjen. Då hölls fotbollsmatcher av olika slag, som unga mot gamla. Även dragkamp fanns med på schemat, men det hanns inte med tyvärr. Det grillades och åts underbart lamm, visades tyger och kläder. Och så länge vädret tillåter så brukar det varje år hålla på från eftermiddag till sen kväll. I år lämnade vi Bläsebovallen, i Hjällbo, runt niotiden på kvällen.

 

Senare samma natt var det alltså ”All White”-Party. Och precis som namnet säger så är det helt vitt som gäller i klädsel. Accessoarer i avbrytande färger förekommer givetvis. Denna typ av fest brukar alltid börja sent på natten och så blev det även i år. Vid midnatt slogs dörrarna upp, och runt 2-tiden var det hyfsat påfyllt i lokalen ute i Utby. Det spelas musik av olika slag, såsomNdaga, Mbalax, Reggae & nigeriansk RnB.

 

Internationella delen

Sista två dagarna av kulturveckan hölls i år den 8-9 juni. Detta är den internationella delen av evenemanget. Då är gambier från alla håll och kanter välkomna. Men speciellt inbjudna brukar då Stockholm, Malmö och Oslo vara. Varje år kommer det fotbollslag från dessa städer för att på lördagen mötas i en fotbollsturnering och avgöra bästa staden för den veckan. Dessa städer bjuder sedan i tur och ordning in övriga städer till sin stad för att fortsätta avgörandet om bästa fotbollsstad! Hetast hittills i år verkar Malmö vara.

Redan på fredagseftermiddagen den 8 juni började alltså festligheterna, och detta med ett Sabar-event.  I år hölls även detta i vår lokal i Utby, tyvärr. Förra året hade vi möjlighet att vara nere vid Göteborgs kanaltorg, som är ett mysigt litet tillhåll precis utmed Operahuset och hamnen. Men på grund av årets dåliga väderlek, fick det förläggas inomhus. Givetvis var det precis lika roligt och underbart ändå. Men lite trist att inte nå ut till allmänheten på samma sätt som man hade gjort om man varit utomhus i city. Inför varje Sabar så beslutar Göteborgs gambiska kulturkommittén om ett Asobi-tyg som man sedan har möjlighet att beställa sina skräddarsydda kläder utav. Årets tyg gick i ljusgult, brunt och orange, som ni kan se på bilderna. Sabar handlar ju helt enkelt rätt och slätt om trummor och dans. Massa sköna rytmer på Djembes, och den energiske sångaren Pape Seck underhöll, och bjöd upp till skön känsla och massa underbara danser. Ren glädje som lockade till skratt och lämnade en i ett läge där det var svårt att sitta still. Fram till 23-tiden på kvällen hölls det igång nere i lokalen, och snart därefter började det förberedas för välkomstfesten som hölls samma natt.

 

Under välkomstfesterna här finns ingen speciell klädkod, utan man kommer som man vill. Men oftast handlar det om european party outfits.
I år var tillströmningen till välkomstfesten ovanligt liten. Kanske till följd av att årets vecka i Göteborg hölls ovanligt tidigt på sommaren. Eller kanske på grund av väldigt dålig väderlek. I alla fall så bjöds gästerna på festen på kyckling, potatisröra och sallad, och lite trevlig stund sådär på småtimmarna. Vid fem på morgonen begav sig folket till slut hemåt.

 

På lördagen den 9 juni hölls alltså de internationella fotbollseventen och även avslutningsfesten med african outfits, Ngonal.
Fotbollsmatcherna hölls även denna helg vid Bläsebovallen i Hjällbo, och det fanns helt klart en viss oro för oväder inför den här dagen. Väderleksrapporterna hade ju visat på regn för hela helgen, och fredagens väderlek var ju inte direkt till vår fördel. Men då ett Sabar-event naturligtvis är lättare att hålla inomhus, så är ju fotbollsmatcherna desto svårare att flytta på. Tack och lov var vädergudarna på vår sida under hela eftermiddagen och kvällen. Lagom till avslutet av matcherna närmade sig mörka, svart moln på himlen, men jag tror de flesta av oss hann hem och innanför dörren innan regnet bröt loss. Som tidigare sagt så var det alltså Malmö som drog längsta stråt under matcherna och vann fighten här i Göteborg. Grattis Malmö. Vi som inte spelade, utan bara åskådade, roade oss med att umgås, mingla runt och äta gott. Det fanns under denna dag diverse gott att äta och dricka. Grillat såsom lamm, majskolvar och kyckling. Meatpie, fofo, fishkate, ebbeh och även korv med bröd för de yngre. Tamarindjuice och läsk att släcka törsten med kunde man också hitta. Helt enkelt massa gott. Så det var med mätt mage man slutligen kom hem och fick lite vila innan nattens festande.

 

Avslutningsfesten hade starttid 22:00, men det är mer regel än undantag att det kommer igång lite smått fram emot midnatt. Och största anstormning brukar vara runt 1:30 – 2:00. Och så var det givetvis i år också. Vissa år har vi haft modevisning och diverse artister på plats. Men till följd av sämre tid på året och mindre finansiella resurser, så blev det i år endast en artist inbokad. Vår alldeles egna göteborgsgambier Koeseke gav dock folket valuta på scen.  Förra årets modevisning som var så uppskattad, saknades i år får jag säga. Men med det inte sagt att man inte kunde se massa snygga, färgglada och fashionable outfits under natten ändå. Är det några som vet hur man klär sig till fest så är det gambier.  Det hade givetvis varit kul med lite mer liveunderhållning, men vår DJ Lamin Sise höll ställningarna och såg till att musiken som spelades fick folk att hålla sig på dansgolvet mest hela natten. Pris till helgens fotbollslag och ett erkännande till Göteborgsbon Yaya Drammeh, som alldeles nyligen tagit sin PhD, delades också ut under natten.  Det festades till tidig morgon, och först vid sju på morgonen slogs dörren till lokalen igen, efter att sista man satt nyckeln i låset.

Så avslutades till slut årets upplaga av gambiska kulturveckan i Göteborg. Jag hoppas att alla göteborgare med vänner och familjer haft två trevliga helger och att våra gäster och besökare också har haft trevligt och känner sig välkomna att återkomma nästa år igen.

Stort tack till Göteborgs Gambiska Förening och Kulturkommittén med flera, för ett fint arrangemang och härligt engagemang.

På återseende

(Bilderna i artikeln är klickbara för att se i större format)

Kiqi dumbuya minteh 4

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

1 reaktion på ”Gambiska Kulturveckan i Göteborg 2012

    Gambisk kulturvecka i Oslo -

    (juli 8, 2012 kl. 11:53 f m)

    […] gambiska kulturveckorna i Sverige är avslutade, både i Göteborg och i Stockholm, men det finns fler kulturveckor att besöka för de som vill delta i gambisk […]

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...