Ensamstående fembarnsmamma förlorade allt

Många bränder och eldsvådor har rapporterats från Gambia under en tid. Självklart är risken för att det ska börja brinna större när man använder öppna eldar vid matlagning och har sämre elsystem och många gamla och dåliga elektriska apparater. Bristen på brandlarm och tätbebyggda boenden försämrar också säkerheten när olyckan är framme och bostäder eldhärjas.

De främsta brandorsakerna som rapporterats i Gambia den senaste tiden har handlat om gasexplosioner, elfel, levande ljus och liknande. Resultatet av dessa brandkatastrofer leder ofta till att många människor hamnar i särskilt kritiska situationer, när de förlorar sina tillhörigheter.

Nyligen rapporterades det om en ensamstående fembarnsmamma som förlorade allt när en brand utbröt i hennes bostad. Ett av barnen som låg och sov i ett av rummen, förlorade nästan livet, men räddades genom ett fönster av sin mamma, som ådrog sig en mindre skada när hon räddade sin son.

Kvinnan försörjde ensam sina fem barn, betalade deras skolgång och uppehälle genom att sälja baobab-juice som hon frös in i sina fem frysar i hemmet. Det var känt som ”ice in the streets” i Kanifing-området. Familjen förlorade allt utom de kläder de bar när branden utbröt och idag är kvinnan förtvivlad och vet inte hur hon ska försörja sina barn, ge dem skolgång, mat och kläder, samt återuppbygga sin verksamhet. Hon har fått viss hjälp med lite begagnade kläder, men det är också allt och för att kunna bli självförsörjande av sin familj, vädjar nu kvinnan om hjälp utifrån.

Den ringa inkomst kvinnan inbringade av sin verksamhet var smalt tilltagen, men ändå tillräcklig för att kvinnan skulle kunna tillgodose de viktigaste behoven för sina barn. Frysarna som kvinnan använde till att frysa in juicerna hon sålde, var inhandlade för 4000 Dalasi styck (tre av frysarna) och två av frysarna för 9000 Dalasi styck.

Kvinnan, Mariama Jallow vädjar nu till människor i Gambia och utanför landets gränser om hjälp för att återuppbygga ett liv där hon kan bli självförsörjande av sig själv och sina fem barn igen, då hon utan hjälp riskerar att barnen förlorar sin möjlighet till skolgång och inte heller har någon möjlighet att tillgodose barnens yttersta behov.

Källa: Daily Observer (kontaktinformation till kvinnan finns längst ner i länkad artikel)

Fotnot: Växlingskursen mellan Svenska kronor och Gambiska Dalasi står just nu enligt följande: 100 Skr – 442.33 GD

fatou touray

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...