Afrikas största frihetskämpe genom tiderna

Idag fyller Nelson Mandela 94 år. FN har utsett denna dag (18:e Juli) till den internationella dagen för Nelson Mandela: Nelson Mandela International Day for Freedom, Justice and Democracy. Utan tvekan är Nelson Mandela den afrikanska ledare som gjort flest stordåd att respektera och beundra. Han har under hela sitt vuxna liv fört en envis, smärtsam och oerhört viktig kamp för folket i Sydafrika, samtidigt som han har fått utstå mer än de allra flesta för sin politiska kamp.

Att han efter 27 år i fängelse kom ut med en ödmjuk och i grunden förlåtande inställning till sina förtryckare, gjorde honom i mångas ögon till en allt större man. Många hade nog förväntat sig en arg, bitter och hatisk man som till slut frigavs från sitt långa fängelsestraff för den frihetskamp som var hans ”brott”.

Idag firar vi därför Nelson Mandela och hans aktningsvärda ålder 94 år och alla andra frihetskämpar som gått före och efter honom och naturligtvis även de som kämpade vid hans sida under alla år.

I många skolor i Sverige idag har man ingen som helst undervisning om vad ANC genomfört eller vem Nelson Mandela är. De allra flesta känner till Nelson Mandela till namnet men det är väldigt illa att många ungdomar inte vet något om historien kring Nelson Mandela. Hans stordåd är viktiga för den tid vi nu lever i, för den tid våra barn kommer att leva i framtiden och de är viktiga att ha kunskap om för den historia som finns bakom Nelson Mandela´s frihetskamp.

Glöm inte att berätta för nästkommande generation vem Nelson Mandela är och varför hans kamp har varit så viktig för så många människor. Om du själv behöver friska upp minnet så kan du se den här minidokumentären eller läsa en bloggserie som jag skrev för några år sedan i min privata blogg. Länkar finner du nedan:

Fler videoklipp kan du se på denna sida (FN).

En hyllning till en MYCKET stor man (Min berättelse om när jag sjöng för Nelson Mandela)

fatou touray

 

 

 

 

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

1 reaktion på ”Afrikas största frihetskämpe genom tiderna

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...