Asobi

Under de gångna kulturveckorna i Sverige, både den i Göteborg och den i Stockholm så har man under sabar använt asobi, eller ashobi som många benämner det. Asobi betyder ungefär ”ha likadant på sig”.

I Gambia är det vanligt att de som arrangerar till exempel en sabar har asobi. Man bestämmer sig alltså för ett tyg och så köper alla som arrangerar detta tyg och syr upp olika kreationer i just det tyget.

Det är också vanligt att man i en familj bestämmer sig för att bära asobi under en särskild högtid. Det är även vanligt att två eller flera kompisar väljer att bära asobi under en fest eller högtid. Att ”alla” som kommer på en fest väljer att bära asobi tycks vara ett fenomen som skapats av utvandrade gambier runt om i världen.

 

Många är väldigt positiva till att bära asobi. Många gambiska kvinnor är duktiga på att klä upp sig mycket till fest och ha väldigt fina och ofta också väldigt dyrbara tyger och kreationer på sig. Det bidrar till att det kan bli en ganska stor ”hype” inför fester. Vilka kreationer man ska låta sy upp och vilka tyger man ska använda sig av. När man bestämmer sig för asobi så handlar det inte sällan om ett enklare tyg och ofta är de inte heller så dyrbara, som många andra tyger kan vara. I Stockholm under sabar i år, så valde man ett tyg som kostade 200 svenska kronor för fyra meter. Det vill säga 50 kronor/meter. Det förenklar också för många festdeltagare genom att varje individ inte behöver beställa tyger och kläder från Gambia, utan kan göra det på plats.

Det finns naturligtvis de som inte är så förtjusta i asobi och som hellre vill bära en mer specifik och utmärkande klädsel och de väljer förstås inte asobi. Det ser enhetligt och fint ut med asobi, ungefär som när man utlyser ett ”all white-party” eller ”black-and-red-party” men om man vill se många färgglada kreationer i olika utföranden, så är inte asobi något som kommer att överraska positivt. Samtidigt kan det vara ganska praktiskt om de som anordnar en festlighet bär asobi, för då vet man precis vem man ska fråga om man undrar över något som har med festligheten eller arrangemanget att göra.

 

I det här klippet kan du se mer asobi från gambiska kulturveckan i England från förra året. (2011)

Bildinfo: Första bilden är asobi under sabar i Stockholm 2012, den andra bilden är asobi i Norrland 2010, den tredje bilden är asobi i Gambia, Newtown 2009 och den sista bilden är asobi i England 2011.

fatou touray

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

3 reaktioner på ”Asobi

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...