Ghana´s president har avlidit

Vi har i veckan nåtts av beskedet att Ghana´s president John Atta Mills har avlidit. Han uppges ha dött av strupcancer. Presidenten klagade över svåra smärtor på måndagskvällen och på tisdag eftermiddag den 24/7 2012 avled han. John Atta Mills representerade det socialistiska partiet NDC i Ghana och har varit sittande president sedan 2009. John Atta Mills var vice president mellan 1997-2001. Den västafrikanske ledaren avled 68 år gammal i huvudstaden Accra.

Vår egen skribent och tekniskt ansvarige här på The Gambia, Carina Wesenlund-Jonsson befinner sig i skrivandets stund i just Ghana.

Hon rapporterar så här om situationen i landet just nu:

Det svajar flaggor på halvstång och vi möter oerhört sorgsna ghaneser. Många såg honom som en väldigt god människa och han satsade hårt på att bygga upp infrastruktur och reparationer och även att han satsade på ett renare och ekologiskt Ghana stod högt på agendan även om det, för ett otränat öga, kan vara svårt att se med tanke på mängden sopor, rättare sagt, minipåsar som används för vatten som säljs i formatet minitetra för dryck längs vägarna.

Vice presidenten svor eden redan några timmar efter informationen att Ghanas president avlidit. Det har aldrig tidigare hänt här och det visar på stark demokrati och inga konflikter. Läget är lugnt och människor hoppas så på valet som sker i december och bär en önskan om att nuvarande presidenten blir vald och får sitta sina fyra år. En ny vice president har redan valts.

En guesthouse-manager vi träffat berättade att alla är så ledsna och även om hur hon undrade vad som skedde på tisdagen när det helt plötsligt mörknade på himlen och då var det en profet som sa att nu kommer ni att drabbas av ett tragiskt dödsfall och sedan, efter någon timme, kom annonseringen om att presidenten Atta Mills gått bort. Många tror fortfarande på witch-craft, vodoo och magi i allmänhet och oavsett hur man ser på detta i västvärlden är det en reell föreställning och övertygelse här.

 

fatou touray

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...