GLIOS Cup 2012

GLIOS Cup är en fotbollsturnering som hålls i Göteborg under sommaren och riktar sig till fotbollsglada individer från olika bakgrund, språk och kultur. Ett sätt att lära känna varandra och skapa en positiv gemenskap som minoritetsgrupper i ett mångkulturellt Sverige. Cupen arrangeras av organisationen GLIOS (Green Light International of Sweden) med dess fotbollsintresserade ordförande, Kelvin Banye, i spetsen.

Länderna som deltagit har varierat de olika åren, men med en majoritet av lag representerande länder från västra och mellersta Afrika. Årens lag representerade Brasilien, Chile, Elfenbenskusten, Gambia, Ghana, Liberia, Senegal och Nigeria som var regerande mästare från 2011.

Killarna från Gambia ställde upp med ett starkt lag, Gambianska IF, med killar som från och till spelat ihop i olika småturneringar och känner varandra väl. Gruppspelet spelades i två grupper där Gambianska IF hamnade tillsammans med Ghana, Brasilien och Senegal i grupp B. Grabbarna gjorde bra ifrån sig och vann samtliga gruppspelsmatcher. Men låt oss ta det från början..

På lördagsmorgonen var det invigning redan klockan 9.00 på morgonen, med representanter från GLIOS ledning, invandrarföreningar och deltagande lag. Vid 9.30 var det bestämt för samling och uppladdning för Gambianska IF. Vid den tiden fanns inte ett fullt lag på plats och när första matchen blåstes igång, med Ghana som motstånd, så hade man endast tio man på plan. Men hej, tio mot elva är ju inte helt ovanligt under proffsmatcher heller. Även om de då kanske inte startar med enbart tio man på plan.
Matcherna spelades om två halvlekar på 45 minuter vardera, precis som under stora turneringar. Och som de starka och välspelande västafrikaner gambierna är så vann de matchen med 3-2, trots starten med en man mindre.

I nästa match stod Brasilien för motståndet och den spelades först på lördagseftermiddagen. Då fanns det plötsligt ett fullt lag på plats. Sexton fotbollsintresserade gambier stod startklara vid linjen. De spelade väldigt bra genom hela matchen som slutade 3-0 till Gambianska IF.

Sista gruppspelsmatchen mötte de Senegal och redan från start såg matchen väldigt enkel ut för gambierna. Det var mest spel mot ett mål och hela första halvlek dominerades mer eller mindre av grabbarna från the smiling coast. Det gick så långt att deras målvakt hade större intresse och fokus på att kolla in sina spelares målkavalkad än han hade att vakta sitt mål. Inte för att målet behövde speciellt mycket vaktande under denna match. Inför andra halvlek hade senegaleserna lyckats ta sig samman lite under pausen och gav gambierna lite motstånd. Dessutom verkade våra gambiska killar ha blivit lite trötta till slut. Det fanns helt klart ett antal fler stora målchanser än de som faktiskt resulterade i mål under den andra halvleken. Men det gräts inga sorgetårar för det, då matchen slutade 8-2 till Gambianska IF.

Gruppspelet var avklarat och med enbart segrar i bagaget stod så killarna klarar för semifinal, tillsammans med Ghana som också avancerat vidare från samma grupp. Motståndet i semifinalerna blev Nigeria för Ghanas del och Elfenbenskusten för Gambia.

Gambia och Elfenbenskusten möttes under förmiddagen på söndagen och Gambianska IF vann även denna match med övertygande 3-0. Killarna spelade, som ni kunnat läsa, mycket bra fotboll ihop och var väl värda sin plats i finalen.

Så blev det då slutligen final. En final i vilken gambierna mötte nigerianerna, fjolårets segrare. Nigeria hade alltså slagit ut Ghana i sin semifinal och stod återigen i final, hungriga på att försvara sin titel. Det blev en rafflande historia denna final, med mycket fint spel men också tuffa möten därute på en av Hedens planer. När slutminuterna tickade hade Gambianska IF en ledning med 2-1 när plötsligt Nigeria gjorde mål och utjämnade till 2-2. I nigerianernas lyckorus som följde på målet, då de såg straffsparksavgörande inom räckhåll, så missade de att domaren blåst igång matchen igen och Gambianska IF kunde slå in segermålet i slutsekunden och vann så finalen med siffrorna 3-2!


Stort grattis till Gambianska IF. Underbart att se sådan laganda och engagemang på många håll.
Även den publik som fanns med och hejade fram killarna hade givetvis del i allt positivt som helgen stod för.

Det är bara att konstatera att GLIOS cup är en otroligt härlig, engagerande och givande turnering vilket fler lag förhoppningsvis får upp ögonen för framöver.

Mer om organisationen GLIOS, vad de står för och hur de jobbar, kan ni hitta på följande sida;
GLIOS – Green Light International of Sweden

 

Tack till,
Muhammed Kamal Jobz & Yusupha Jammeh för underlag och fotografier till att kunna publicera denna artikel.

Kiqi dumbuya minteh 4

 

 

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

1 reaktion på ”GLIOS Cup 2012

    Kamal Jobz

    (september 16, 2012 kl. 6:00 e m)

    Congratulations boys. Keep up the good work and hope to see. Thanks for the publication Kiqi.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...