Gambias fotbollsdamer i U17-VM

Idag blåstes första matcherna av damernas U17-VM i Azerbajdzjan igång och Gambias damer är för första gången med i denna turnering. Det är faktiskt så att denna turnering tillsammans med kvalet till U19-VM markerar en stor historisk händelse inom den kvinnlig fotbollen i landet. Det är de första FIFA-matcherna som landets damlandslag någonsin spelat. Gambias fotbollsförbund grundades 1952 och de blev medlemmar i FIFA 1968. Men först 1998 spelades kvinnlig fotboll under organiserade former.

I sin första match ställdes tjejerna mot 2008 års segrare, Nordkorea. Och det märktes direkt att det var stor skillnad på erfarenhet och nivå mellan de olika länderna. Även om de gambiska tjejerna lyckades hålla emot i hela tjugo minuter, så stod det rätt klart vid halvlek att matchen rakt avgjord. Korea hade vid det laget 6-0(!) mot de oerfarna västafrikanerna. När slutsignalen ljöd fick Gambia se sig besegrade med 11-0! Men vi får inte glömma under vilka förutsättning och erfarenheter de båda länderna deltar i turneringen med. Man måste ju börja någonstans för att ta sig framåt. Step by step.

Utvecklingen inom damfotboll i Gambia har många utmaningar att bemästra för att den ska ta sig framåt och nå framgångar. Begränsade tillgångar till utbildning, landets fattigdom och så vidare.. Tillgång till kvinnliga spelare är inte heller lätt då de flesta kvinnor som ser en framtid inom fotbollen flyttar vidare ut i världen i unga år. Europa och USA är givetvis populära destinationer. Sponsring, fondmedel och resurser är givetvis ett annat problem för Gambias fotboll, så som för så många andra afrikanska länder. Finanserna kommer till största del från FIFA och inte från egna nationella organisationer.

Dessa ung tjejer har självklart inte på något sätt halkat in i turneringen på något bananskal eller liknande, utan givetvis förtjänat sin plats genom att slå ut sina konkurrenter i kvalspelet. Så nog kan de vinna alltid. Och de kan mer än väl sparka boll. På tisdag ställs de mot USA som precis seglat igenom CONCACAF med hysteriska 26 gjorda mål och NOLL insläppta på hela den turneringen. USA var också Koreas motstånd i finalen 2008 som slutade 2-1. Men skam den som ger sig, eller hur! Och erfarenhet är ju framgångens bästa redskap…

Kiqi dumbuya minteh 4

 

 

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...