Äktenskap

Det här är bara en påminnelse om omtanke och mina tankar runt partnerskap. Många gånger blandar folk ihop äktenskap med vänskap. Jag menar att äktenskap ska baseras på lojalitet. I många hem har man upptäckt att problemen är den ekonomiska delen. Man glömmer bort att det blir enklare och hållbart om man delar på hemarbeten, räkningarna och allt annat.

Tänk dig i det här landet skall man hjälpas åt att betala hyra, räkningar och mat. Ibland är det mycket missförstånd vad gäller mitt och ditt ansvar. Enligt islam är det mannen som ska försörja sin familj, men om man vill bevara sitt äktenskap och ha en bra relation till sin partner resten av livet, då borde man göra en delning på ansvaret för att bespara varandra hälsa och välmående. För att underlätta för alla måste man ta hänsyn till alla.

Smutskastningen i äktenskap kan skada mer än vad man kan ana. Vi förstår inte många gånger hur den andra upplever saker som händer inombords. Tänk dig att jobba och bidra i hemmet så mycket så att du inte hinner ta hand om dig själv och känna att du blir utnyttjad av den andra, det kan vara mannen eller kvinnan. Detta gäller förstås inte bara gambiska äktenskap, utan äktenskap med människor från olika kulturer runt om i världen.

Hur upplever ens partner det man sa eller gjorde tidigare eller nu? Hur skulle jag uppleva detta eller hur upplevde jag det som hände? Empati som skall vara en självklarhet, men finns för närvarande ej tillgängligt hos många som har valt att ingå äktenskap. Vad hade man förväntat sig och trodde man att man fick det hon eller han förväntade sig? Man har väl inte tänkt att gifta sig för att luras?! Skadan som kan uppstå i ett äktenskap kan ibland vara omöjlig eller mycket svår att reparera i efterhand. Den kan också beröra en hel grupp individer, inte minst de inblandade barnen.

Jag har svårt att förstå hur en person som haft ett långt och strävsamt äktenskap helt plötsligt får ena parten kännedom om att hennes man har gift sig med en annan kvinna och att allt man har delat under ett långt liv tillsammans blir helt betydelselöst. I den här typen av fall upplever jag att det är männen som tar sig en till fru utan sin första frus vetskap. Enligt Islam så får en man ha fyra fruar och detta är något som många män gärna tar fasta på när man diskuterar mångäktenskap (bigami). Vad de däremot vill glömma bort eller inte låtsas om är att man dels bara får ha fler fruar om man helt säkert kan försörja alla utan att fruarna är med och bidrar ekonomiskt. Man tycks också vilja glömma bort att enligt islam så ska mannens hustrur godkänna ett nytt giftermål.

Vi ska uppskatta varandra och ge varandra beröm. Det är viktigt att tala sanning och inte försöka dölja saker. Jag har pratat med många par som säger nästan samma sak fast på olika sätt, men som lyssnare måste man vara väldigt uppmärksam och fånga likheterna i parens berättelser om sina upplevelser för att kunna hjälpa de på bästa sätt. Jag tänker också att vi som kommer från andra kontinenter än Europa borde lära oss något av den europeiska synen på äktenskap. Allt i Europa är inte ruttet, det finns bra egenskaper i den europeiska kulturen också. Se det svenska 80-åriga paret, som har levt med varandra i över 50 år, undrar varför?!

TÅLAMOD och RESPEKT för sin partner. Att bli sedd är också en mycket viktig del i partnerskap. Nu hoppas jag att vi genom detta inlägg kan diskutera på många sätt för att underlätta i hemmen och i våra äktenskap. Var hjälpsam och ha respekt för varandra. Detta gäller som sagt både män och kvinnor så att ingen känner sig utpekad. Jag hoppas att alla som vill och kan skall ta tid och skriva lite och ge tips om hur man på bästa sätt kan uppleva det våra förfäder har upplevt, som kallas lång varaktighet.

Vad tycker du är viktigt i ett äktenskap? Har du några tips som du tror fungerar? Var inte rädd att kommentera och debattera i kommentarsfältet nedan.

ndey amie faal

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

3 reaktioner på ”Äktenskap

  Helena

  (oktober 19, 2012 kl. 8:09 e m)

  Tycker att detta var en mycket fin artikel, bra skriven! Bra jobbat N’dey!

   Amie

   (oktober 19, 2012 kl. 9:10 e m)

   Hej Helena, jag tycker att det är på tiden att vi försöker titta på de här problemen och försöka lösa de om möjlgt. Tack för din kommentär.

  Roheyatou Lowe Fofana

  (november 17, 2013 kl. 12:41 f m)

  Bra jobbat Ndye!
  jag har uppgifter att argumentera om ”Äktenskap ska baseras på förälskelse”

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...