Ny bok – Gambia, den leende kusten

”Gambia – den leende kusten”
..är en liten men informativ bok om detta soliga land på Afrikas västkust. Boken är skriven av gambiern Foday Yaya Drammeh som är bosatt i Göteborg och född i Gambia.
Den känns som ett självklart inköp om man planerar resa till Gambia eller bara har ett intresse för landet eller någon typ av koppling till det.
Boken ger en bra bild av landet då den är skriven av en gambier som forskar i turism och hållbar utveckling och samtidigt har starka band och egna erfarenheter och kunskaper om landet.

Boken
Boken är som sagt ingen tungviktare, utan man tar sig igenom den utan att det på något sätt känns jobbigt, påtvingat eller motigt. 122 sidor med massa nyttig och intressant information om landet. I början av boken finns en översikt för att lätt hitta varje kapitel och ämne. Alltså går den alldeles utmärkt att använda som uppslagsbok för att snabbt och lätt hitta tips och information för just det man undrar över. Den är alltså också en perfekt miniguide i bokform att ha med sig på resan.

I boken hittar du praktisk snabbinformation om landet. Såsom geografisk, kulturell, historisk och demografisk fakta. Du kan läsa om historian bakom slaveriet, turismen och vägen mot att bli en republik. Där finns även ett kapitel som mer ingående ger en blick av människorna och kulturen i landet. Likaså hittar man ett kapitel som lite mer ingående tar upp djurlivet, naturen och geografin i landet. Detta är den första hälften av boken. I den  andra hälften får vi följa med på en snabbresa genom landet. Här får man en inblick i varje område i landet. Ort för ort guidar författaren oss igenom platserna som är viktiga för varje ställe. Man lär känna varje plats på ett lätt sätt och med vackra bilder att titta på mellan orden. För den dom redan besökt, känner till eller läst om landet så känner man givetvis igen sig och får en hemmakänsla i mycket av det som berättas och presenteras. Katchikallys Krokodilpool i Bakau, Monkeypark i Bijilo, marknaden i Serrekunda och nationalparkerna i Brikama är bara några av platserna man får läsa om. De små byarna med stor karaktär som den lilla byn Tujereng utan barer och restauranger, Farafenni där senegaleser och gambier lever sida vid sida och de flesta pratar franska istället för engelska och man handlar med både gambisk och senegalesisk valuta. Byn Kartong nära gränsen till Senegal som är känd för sin tillverkning av palmvin och inte minst Jufureh, Kunta Kintehs hemby. Och mitt i Gambia River, mitt över Jufureh ligger ju ön som nyligen döptes om till Kunta Kinteh Island. Ön har ju sedan slaveriets tid innehaft namnet James Island efter den brittiske guvernör som styrde från fortet på ön.

Detta är bara en liten del av allt det som finns att läsa och ta till sig från i boken. Och är det nu så att man efter att ha bekantat sig med boken känner en stark lust att åka ner till det varma landet med 320 soldagar om året så har jag full förståelse för det. Då tycker jag att man ska passa på att kolla in de guidade tvåveckorslånga upplevelseresorna som kommer att anordnas varje år tillsammans med bokens författare, med start nästa år (2013). Dessa resor kan man läsa lite om på gambiainfos hemsida och man kan likaså beställa boken via information från samma sida.

 

Författaren

Foday Yaya Drammeh kom till Sverige för över 20 år sedan med stor motivation för studier. Han har idag hunnit läsa på universitetsnivå både i Sverige, Frankrike, Holland och Storbritannien.  Han är utbildad civilekonom i botten, men har senare vidareutbildat sig inom Utveckling & Planering (med inriktning på samhällsekonomi), Administration och Förvaltningsarbete. Idag forskar han inom Turism & hållbar utveckling vid Handelshögskolan på Göteborgs Universitet.

Beslutet att skriva den här boken har kommit successivt och är i stort reflektioner över frågor om Gambia som hans barn brukade ställa. Men också tankar och frågor från andra personer ligger till grund för boken. Han har även haft stor användning av sitt material från studier han gjorde i Gambia angående motivationen hos svenska turister att besöka Gambia. I boken har han försökt att besvara många av dessa frågor och dela med sig av sina  erfarenheter och kunskap, både som privatperson med rötter i landet och som forskare inom turism.

 

Kontakt:
http://gambiainfos.com (information/försäljning av boken och upplevelseresorna)
Gambian Association Göteborg, Tel: 031 – 26 26 60 (försäljning av boken)
kalebassi@tele2.se (försäljning av boken)

Kiqi dumbuya minteh 4

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...