Uppdatering från vardagens Gambia

Som vanligt försvinner tiden i en rasande fart när man befinner sig i Gambia, dagarna går och helt plötsligt inser jag att det gått närmare 6 veckor. För de flesta är en gambiasemester mycket kortare, vanligen inte mer än 2 veckor och då går tiden än fortare.

Det är precis som att när alla måsten och krav lämnas hemma är man för upptagen med att leva för att hinna märka att dagarna går. Livet fylls av möten med människor, god mat, lata dagar på stranden och en hel hög med andra intryck, dock inte alltid positiva sådana.

Turisterna har börjat komma och landet blommar åter upp efter lågsäsong och regnperiod. I vissa områden är det dock färre turister än tidigare och detta drabbar människorna hårt, att försörja sig och sin familj blir ett problem när en stor inkomstkälla sinar. Att priserna för dagliga basvaror dessutom stiger gör ekvationen än mer ohållbar. Och den pågående svältkatastrofen som drabbat hela Sahelregionen påverkar även Gambia.

Blandat med denna svåra situation finns ändå en glädje över det man faktiskt har, inte ett missnöje över det man inte har. En utav mina bästa vänner svarar alltid på frågan hur han mår att ”Jag mår bra och är nöjd, så länge jag är frisk och vid liv är allt bra”. Kanske är det så att med svårigheter och prövningar kommer en insikt om vad som är viktigt i livet och vad som faktiskt betyder något.

De gångna veckorna har jag på nära håll fått lite lärdom när det kommer till just detta, vad som faktiskt är viktigt. En nära vän har varit svårt sjuk i Malaria, detta ständigt återkommande problem i inte bara Gambia utan stora delar av Afrika. En sjukdom som skördar mer än 2 liv i minuten, trots att den i ett tidigt skede går att bota med några få kronor. Men här är det dock inte bara pengar som sätter käppar i hjulet, även okunskapen om sjukdomen gör att människor många gånger väntar alltför länge med att söka vård. Malaria är därför ett problem som inte bara kan lösas med pengar utan även med kunskap och utbildning.

Så vill man såhär i kommande juletider köpa julklappar som betyder lite extra och samtidigt bidra till en bättre och friskare värld finns det ett flertal bistånds- och hjälporganisationer att vända sig till.

Unicefs gåvoshop där bland annat impregnerade myggnät säljs.

Läkare utan gränsers gåvoshop

anna wedin

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

4 reaktioner på ”Uppdatering från vardagens Gambia

  Björn

  (januari 2, 2013 kl. 6:54 e m)

  Hej!

  Jag har en något udda fundering gällande Gambia….
  Känner du till om det är svårt för en utlänning att köpa hus/fastighet där?
  Jag har redan givit upp tanken med Thailand och Spanien.
  Nu återstår Gamiba och Turkiet…

  Hälsningar
  Björn

   Fatou Touray

   (januari 2, 2013 kl. 8:16 e m)

   Ja, man kan köpa hus/fastigheter/land i Gambia som utlänning. Här finns lite info jag fann på nätet: http://www.solielaw.gm/gambia-property-sales.html Googla gärna för mer info eller vänd dig direkt till större firmor för att få råd. Kanske någon fler som har några råd att ge?

  zandra

  (september 22, 2013 kl. 9:39 e m)

  Hej,

  Hittade din fina sida =) Jag har en fråga som jag undrar om du kan svara på. Det är så att mina föräldrar har ett hus i Brufut som de tyvärr måste sälja vet du någon bra sida utöver den du angett? eller vet du någon svensk/gambiansk familj som skulle kunna vara intresserade av att köpa eller byta mot något som finns i Sverige mot ett hus i gambia? Huset är byggt runt år 2007-2008 och i europeisktstil vilket innebär att det är rejält byggt. Ett enplans vinkelhus på ca 160 kvm.

   Fatou Touray

   (september 22, 2013 kl. 9:44 e m)

   Hej Zandra! Jag vet inte någon direkt sida så, det finns ju mäklare i Gambia, men då tar ju de förstås provision på affären. Däremot kan du ju annonsera gratis hos oss. En fördel är om det finns bilder också att lägga upp. Här kan du klicka om du vill sätta in en annons hos oss: http://afrope.se/kop-hyr-salj/ Lycka till!

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...