Lockade till Sverige av en oseriös arbetsgivare

uppdrag granskning utnyttjande av arbetskraftIgår kväll sände SVT Uppdrag Granskning (UG). Den här delen handlade om hur ett antal personer från Kamerun har lockats till Sverige med löfte om sex månaders arbete och en skaplig lön. I svenska mått mätt var inte lönen särskilt god för det hårda arbetet, sex dagar i veckan, men för någon som kommer från ett fattigt land, föreföll det vara en bra lön.

Nu handlade programmet inte om gambier, men jag tror att de flesta västafrikaner och andra nationaliteter som spenderat mycket tid i Västafrika och med västafrikaner, kan identifiera sig med dessa gästarbetare på många sätt. Drömmen om Europa, möjlighet att tjäna ihop pengar att bygga upp en bättre levnadsstandard för i sitt hemland o.s.v.

uppdrag granskningMed löfte om arbete och en fast månadslön, så belånade många av dessa gästarbetare och många sålde hus och familjeegendom, för att ta sig till Sverige och utföra sitt arbete. Väl i Sverige så ändrade sig villkoren, i synnerhet när det gällde lönen och dessa människor fick bo under arma och trånga förhållanden. Boenden som arbetsgivaren även där såg till att tjäna pengar på. Faktum var att lönen blev så låg och de sex månadernas arbete krympte och blev färre än vad som utlovats, vilket innebar att gästarbetarna inte fick ihop pengar till det som de lånat för att ta sig till Sverige.

Vi har sett liknande fall med bärplockare som hämtas hit från Östeuropa och sett hur arbetsgivare sviker dem. Nu börjar man hämta billig arbetskraft från Afrika, men förutsättningen måste ändå vara att man betalar vad som utlovats och att personerna som utför detta arbete, faktiskt tjänar på det och inte går med ren förlust.

slaveri UGI programmet säger en av männens fruar i Kamerun att hon trodde slaveriet i Europa upphört, men att hon vill jämställa det hennes man utsatts för, med just slaveri. Det finns starka skäl att hålla med henne när man ser veckans Uppdrag Granskning.

Att lura hit människor från fattiga länder, under falska förespeglingar och med luftslott, det är inte människovärdigt.

Enligt uppgift kommer arbetsgivare och fackförbund sätta sig i förhandlingar under dagen och vi får hoppas på att gästarbetarna får sina rättmätiga löner och ett ordentligt skadestånd med sig när de återvänder till sina familjer i Kamerun där deras barn fått sluta skolor på grund av obetalda skolavgifter, familjerna fått flytta både av hot och för att man inte kunnat försörja sig själva, familjer har splittrats, då man varit tvungen att sända sina barn till släktingar, för att man inte fått ihop pengar till mat till sina barn.

Programmet kan du se HÄR!

Enligt SVT kommer nu gästarbetarna att få resterande av sina löner:

fatou touray

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...