Youssou N´Dour vinner Polarpriset 2013

youssou ndourIdag släpptes beskedet att Youssou N´Dour och den finländska tonsättaren Kaija Saariaho får dela på årets Polarpris 2013.

Det är helt fantastiskt och inte en dag för tidigt att en musiker som har gett så många år, på ett så gediget och öppenhjärtigt sätt har delat med sig av sina kunskaper, sin musikaliska förmåga och genuina engagemang för musiken. Hans genialitet rent musikaliskt har hyllats runt om i världen och även om detta är långt ifrån det första pris Youssou N´Dour får ta emot, så är det den första officiella bekräftelsen på att hans kunskaper nått även över vårt lands gränser här i Sverige.

Youssou N´Dour som är en musiker och idag även politiker (kultur- och turistminister) från Senegal som föddes 1959 i Dakar, Senegals huvudstad. Youssou N´Dour sägs vara den största Afrikanska artisten genom tiderna, även om han i Sverige blivit mest känd genom låten 7 seconds som han sjöng duett med Neneh Cherry 1994. Men Youssou N´Dour har gjort sig ett större namn än så i den övriga världen. Han har bland annat samarbetat med Tracy Chapman, Sting, Wyclef Jean, Paul Simon, Bruce Springsteen, Peter Gabriel för att bara nämna några.

Youssou N´Dour är inte bara sångare, han är även kompositör, producent och bandledare för Le Super Etoile de Dakar. Muikstilen han spelar är framför allt mbalax / ndaga men han blandar också in många andra musikstilar och influenser i sitt musikutövande. Bland annat Jazz och pop för att bara nämna några.

Youssou N´Dour har också gjort sig känd för sitt arbete i kampen mot Malaria i en kampanj som Youssou startade i Dakar som heter ”Roll back Malaria” och startade 2005. I kampanjen har många stora artister såsom: Peter Gabriel, Baaba Maal, Salif Keita, Neneh Cherry med flera deltagit. En av dessa konserter har även visats i SVT.

Han har också vunnit flertalet utmärkelser för sin musik, inte att glömma en Amerikansk Grammy (2004).

Tillsammans med Axelle Red har han också skrivit låten ”La Cour des Grands” som var den officiella låten till fotbolls-VM 1998.

Albumet ”Egypt” (2004) har fått mycket publicitet i världen. Dels var albumet en storsatsning och ett samarbete mellan de största artisterna i Egyptien och Senegal i ett storband, men den väckte också mycket uppmärksamhet då Youssou lyfte upp sin religion Islam i projektet och ville visa på vilket sätt religionen utövas i hans hemland Senegal. Han ville ge en annan bild av islam än den bild som ofta visades upp av Islam som en våldsam religion.

Youssou är en musiker som har gjort sig känd inte bara som en fantastisk sångare, utan som också har ett stort inflytande i sina uttalanden i Senegal och många andra länder. Ibland handlar det om politik och ibland om historien. 2012 kandiderade Youssou N´Dour till valet i Senegal, men blev sedan förbjuden att ställa upp i själva valet som presidentkandidat. Han utsågs 2007 av Time Magazine till en av världens 100 mest inflytelserika personer.

En dokumentär om Youssou N´Dour har även gjorts: I bring what I love

Polar Music Prize

DN

Aftonbladet

SVT

fatou touray

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

3 reaktioner på ”Youssou N´Dour vinner Polarpriset 2013

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...