Intervju med Sainabou Chune

sainabou chuneSainabou Chune är en ung kvinna, boende i en förort till Stockholm. Sainabou har en mamma från Finland och en pappa från Gambia. Hon driver egen rörelse som frisör och efter att ha hyrt stol på salong Zezil på Kungsholmen under en tid, så har hon nu uppfyllt sin dröm och driver nu sin rörelse på My Sisters Hair som hennes väninna öppnat.

När jag träffar Sainabou på salongen så slås jag genast av hennes skönhet. Det har naturligtvis inget att göra med det jag kommit för att tala med henne om, men det är ändå ofrånkomligt att notera. Jag försöker återkomma till någon slags koncentration och efter en stund lyckas jag, då jag hör hur hennes engagemang för yrket lyser igenom på ett härligt sätt. Jag har alltid fascinerats av människor som brinner för något de gör.

Sainabou gick frisörutbildningen under gymnasiet. När hon började där var det viktigt för henne att lära sig specifikt om afrohår och lockigt hår och inte bara om ”lättskött” hår. Hon frågade därför om man fick lära sig alla hårtyper och hon fick svaret att man naturligtvis fick lära sig det. Väldigt snart blev dock Sainabou varse om att det inte var hela sanningen. Hon skrattar när hon berättar om att de egentligen inte hade så mycket koll alls på skillnaden av skötsel av afrohår och människor som inte har afrohår. Samtidigt som Sainabou blev besviken över okunskapen runt afrohår, så drev det henne till ett än större intresse att lära sig mer på egen hand.

Sainabou är inte bara utbildad frisör, hon har också ett yrkescertifikat som hon tagit i Sverige som inte är ett krav för att få utöva frisöryrket, men som är bra om man vill arbeta utomlands. I många länder, bland annat USA och England, så krävs det ett yrkescertifikat för att få arbeta som frisör. Utöver utbildning och yrkescertifikat, vilket innebär i sig att hon kan hantera alla hårtyper generellt, så har hon även specialiserat sig på just lockigt/afrohår. Hon har gått flera specialkurser i både USA och England och hon har även arbetat i sin fasters salong: Zahra´s Salong (mitt emot Amerikanska ambassaden) i Gambia under ett helt år.

Sainabou tycker att det skiljer sig ganska mycket på hur man går till salonger här i Sverige och i många andra länder. I England och USA går många till frisör en gång i veckan för att tvätta håret, styla det eller göra enklare behandlingar av det, medan man här i Sverige oftast går till salong när man ska göra något mer ingående, såsom klippning eller liknande. Det finns alltså en väldigt stor skillnad på frisörkulturen i olika länder.

Sainabou tycker att det är roligare att fokusera mer på afrohår särskilt för att det är mer variation, men också för att färre personer har djupa kunskaper om afrohår.

Innan Sainabou startade eget så praktiserade hon och arbetade på salong Blacknuss i Stockholm i sammanlagt fem år. Hon har även gått kurser i upp till tre månader i bland annat Maryland (USA), Miami (USA) och London (England).

Efter sitt år i Gambia på fasterns salong skulle Sainabou kunna tänka sig att utbilda frisörer i Gambia och ha någon form av hårskola där, men hon skulle inte vilja ha en salong att arbeta i vanlig bemärkelse.

På samma sätt skulle Sainabou gärna utbilda människor här i Sverige om just afrohår. Grunderna är desamma oavsett hårtyp, men det krävs mer finesser med afrohår och skötseln av afrohår är helt annorlunda än den är på ett annat hår, men det går också att variera frisyrer mer på afrohår och det blir därför mer variation.

sainabou chune 3Sainabou berättar att hon alltid har sett upp till sin faster i Gambia som driver salongen Zahra´s Salong och att hon har varit och är en stor förebild för Sainabou, som också lärt upp henne på många sätt, kunskaper som Sainabou inte tror att hon kunnat få av någon annan.

Black Beauty Magazine är också något som varit en förebild för henne. Hon fick även samarbeta en del med dem i London och det var något som Sainabou tyckte var mycket utvecklande och roligt. Frisöryrket har varit i fokus för Sainabou länge, trots att hon är så ung. Hennes långa arbete på Blacknuss har också gett henne viktiga erfarenheter och gett henne möjlighet att utveckla sitt yrke i ännu högre grad.

Sainabou berättar om när hon ville hyra stol på en salong i centrala Stockholm. Hon sökte under en tid och kontaktade flera salonger som annonserade efter att hyra ut frisörstolar på sina salonger. Sainabou bokade möten på flera olika salonger, men när hon kom dit och presenterade sig och sin idé, så fick hon nobben. Hon blev förvånad då det inte handlade om att hon sökte ett jobb, utan helt enkelt ville hyra en stol och tänkte till och med att det säkert var bra att hon hade en annan inriktning än de befintliga frisörerna då de dels inte skulle hamna i en konkurrenssituation, men också för att det skulle dra mer folk till salongen. Sainabou fick  flera gånger känslan av att det handlade om att hennes kundkrets i första hand bygger på mörka människor med afrohår.

Ingen sa rakt ut att det var där skon klämde. De svar hon fick var svävande såsom: ”Vi känner inte att ditt koncept går ihop med vårt koncept” vilket Sainabou upplever som ett lite märkligt svar. Under den här tiden började hon tvivla på sig själv, sin affärsidé och sin kapacitet.

Jag tänkte ofta: ”Orkar man gå till andra salonger?” eller ”Kommer någon annan topp-salong att ta emot mig”, säger Sainabou och ser lite missmodig ut, men sedan skiner hon upp och säger utan tvekan i rösten: ”Men nu kommer jag att fortsätta min inriktning på afrohår!”

Till slut fick Sainabou napp och kunde hyra stol och där fick hon inte någon känsla av att vara diskriminerad, varken för den hon själv är eller för hennes kundkrets. När hon kontaktade Zezil var känslan tvärt om att de tyckte det var roligt med en annan inriktning som frisör och hon kände att det var helt rätt plats för henne att hyra stol på.

Jag frågar Sainabou när hon började intressera sig för hår och hennes ansikte lyser åter upp, samtidigt som hon berättar att hon blev intresserad av hår mer ingående redan vid 12-års åldern. I sjätte klass skrev hon att hon skulle bli frisör i texter hon funnit igen som vuxen. Hennes kompisar fick sitta flätmodeller och frisyrmodeller medan Sainabou experimenterade! Hennes intresse för just afrohår grundar sig i ett intresse att lära sig om sitt eget hår.

sainabou chune 2Om framtiden och drömmar säger Sainabou att hon har många planer kvar. Hon har precis börjat driva sin rörelse på väninnans nya salong. Hon kommer att fortsätta satsa på att lära sig mer om afrohår, samtidigt som hon idag känner att hon har tillräckligt med kunskaper för att börja lära ut om afrohår. Hon är flera gånger inne på att lära ut, så att fler lär sig hantera afrohår. Här i Sverige kan hon se ett stort behov av att lära ut till föräldrar hur man hanterar afrohår på sina barn. Idag finns det många adopterade barn med afrohår, men också mammor både som själv har afrohår, men även mammor som inte själva har det och som därför behöver ännu mer handledning för att lära sig ta hand om sina barns hår. Sainabou är också intresserad av att börja distribuera löshår och även samarbeta på event och modevisningar och liknande. Hon har under detta år assisterat och samarbetat med diverse stora företag såsom: Twilfit, Elle, Stockholm Fashion Week och har fler samarbeten inplanerade med diverse företag.

En sak som är säker är att vi kommer säkert att höra mer om Sainabou och hon kommer att genomföra sina mål och med all säkerhet komma på nya planer och framtidsvisioner! Fram till dess behöver ingen oroa sig för att lämna salongen utan att vara fin i håret.

För att komma i kontakt med Sainabou och boka tid för frisering eller rådgivning:

My sisters hair (Salongen)

My sisters hair (Facebook)

Foton: Hector Melo

fatou touray

 

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

1 reaktion på ”Intervju med Sainabou Chune

  Cecilia

  (juli 8, 2013 kl. 11:52 e m)

  Sainabou är verkligen en duktig och trevlig frisör, det märks att hon är expert på det hon gör!

  Det var med sorg i hjärtat när hon lämnade oss på Zezil.
  Men vi önskar henne all lycka till!!

  Kärlek
  Cecilia från Zezil

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...