Föräldrar till två flickor dömda till 12-åriga fängelsestraff

children runningEtt gambiskt föräldrarpar i Spanien har dömts till 12 års fängelse var för att ha utsatt sina två döttrar för kvinnlig könsstympning.

Upptäckten av omskärelsen gjordes 2011 när flickorna var sex och elva år gamla och domen kom förra veckan.

Flickorna hade undersökts 2010 och då fann man inte några konstigheter, men när de åter undersöktes 2011 fann man att båda flickorna fått sina klitoris borttagna.

Båda föräldrarna nekar till anklagelserna. De hävdade vid rättegången att de inte besökt Gambia eller lämnat Spanien alls under den aktuella perioden. Mamman ska ha uppgivit att hon inte kände till att det var förbjudet  att könsstympa flickor enligt spansk lag, något som rätten inte höll för troligt, då paret dels har levt flera år i Spanien, men även för att det finns rapporter från spanska myndigheter om att de 2008 upplyste föräldrarna om denna lag och att mamman vid detta tillfälle visat ilska och uppgivit att hon var för kvinnlig omskärelse, samtidigt som hon ändå avgav ett löfte att inte utsätta döttrarna för könsstympning.

Pappan, som även han nekar till anklagelserna, hävdar att han är emot denna sedvänja och menar att det måste ha skett redan 2007, då flickorna bodde i Gambia under två år. Detta kunde inte stödjas under rättegången, men rätten fäste ingen hänsyn till när brottet begicks, utan valde att döma föräldrarna till sex års fängelse var för vardera flicka, det vill säga totalt 12 års fängelse var. Inte heller gjorde det någon skillnad att föräldrarna erbjöd sig att betala för återställande operationer för flickorna.

I Sverige hade vi förra året ett uppmärksammat fall med just ett gambiskt föräldrapar. Thegambia.nu skrev om det då: Könsstympning på 3-årig flicka

Senare släpptes båda föräldrarna och enligt obekräftade uppgifter ska larmet ha varit helt felaktigt och flickan skulle visa sig vara helt oskadd.

Gambian parents each given 12 years’ jail in genital mutilation case

12 years of jail for FGM parents in Spain

Relaterat och Lyssnartips: Om kvinnlig omskärelse i Somaliland

Personerna på bilden har inget med artikeln att göra

fatou touray

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...