GLIOS Cup 2013 – Gambia försvarade titeln

1080154_10201025666896599_1362027780_nÅrets GLIOS cup avgjordes i helgen och Göteborgs gambier stod starka och försvarade fjolårets titel.

Detta år deltog åtta lag och representerade alltså var och en olika länder från både Europa och Afrika. I år, till skillnad från 2012, fanns inget lag från Sydamerika med. Inte heller Senegal eller Ghana ställde upp med något lag i år. Istället var Sverige, Makedonien, Kamerun och Somalia med detta året, för att göra Gambia, Nigeria, Liberia och Elfenbenskusten sällskap om kampen för årets GLIOS-trofé.

Gambierna stötte på tufft motstånd redan i den inledande matchen på lördagen, som spelades mot ett namnstarkt Liberia som hade flera erfarna spelare i sitt lag. Men det betydligt yngre och mindre erfarna gambiska laget stod emot bra och matchen slutade 2-2. Därefter mötte de gambiska killarna Sverige och fick med sig en 4-0 vinst. Sin tredje och sista gruppspelsmatch kom att bli mot ett trött Makedonien där vinst var enda alternativet för att avancera till slutspel. Och killarna inte bara vann den matchen, utan gjorde det med otroliga 8-0, med blott 19-årige Babu som målförare. I den aktuella matchen gjorde han tre av de åtta målen och slutade också som turneringens skyttekung med sina 10 mål på fem matcher.

Slutspelet för turneringen spelades på söndagen och i semifinalen mötte Gambia även i år Elfenbenskusten som tagit andraplatsen i sitt gruppspel. Matchen gick till straffläggning efter att ha slutat 1-1 i fulltid och Gambia avgjorde straffläggningen med 4-2 efter två fenomenala straffräddningar av deras starka och erfarne målvakt Jusef Jah. Även i finalen stod samma motstånd som förra året, Nigeria, efter att ha slagit ut Liberia i sin semifinal. Det var en rafflande final med mycket action och många vändningar i spelet, precis som förra året. Matchen slutade till slut 2-1 till fjolårets mästare Gambianska IF. Grattis och mycket starkt jobbat under denna varma fastemånad. För det ska tilläggas att majoriteten av spelarna har fastat under turneringens gång, medan stora delar av deras motstånd inte gjort det.

1068925_10201025669776671_2139035398_n
Turneringens grundare och ordförande Kelvin Banye, här till vänster om Gambianska IFs målvakt Jusef Jah (hållandes den stora bucklan), har visat sin tacksamhet till alla spelare och fans för deras engagemang och samarbetsvilja genom turneringen och lovade i år att nästa års turnering ska bli sponsrad och att det även kommer dyka upp en och annan liten överraskning. Detta ser givetvis Göteborgs fotbollsintresserade gambier fram emot.

Mer om organisationen GLIOS, vad de står för och hur de jobbar, kan ni hitta på följande sida;
GLIOS – Green Light International of Sweden

Tack till,
Jusef Jah för underlag och fotografier till att kunna publicera denna artikel.

1082004_10201025673136755_34262031_n

Kiqi dumbuya minteh 4

 

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...