Gambia ligger sämre till

rädda barnen indexNyligen, närmare bestämt i samband med morsdag, gav Rädda Barnen ut en rapport som visar hur säkert eller hur farligt det är att få barn i olika länder. I tabellen till vänster (klickbar) kan man se att Sverige ligger väldigt bra till i denna index och endast Finland är ett säkrare land att få barn i, medan Gambia tyvärr hamnar på sjunde plats nedifrån och är alltså en av världens 10 farligaste länder att få barn i.

Rankningen går ut på att visa hur säkert det är för en mamma och hennes barn att överleva vid barnfödsel. Andra faktorer att räkna med är utbildning, inkomst och politisk representation.

HÄR kan du läsa hela rapporten och HÄR kan du följa hela indexen i diagram och information. Den fullständiga modersindexen för mödrar 2013 kan du finna HÄR! (Samtliga länkar på engelska.)

 

029Barnen är en avgörande del av ett samhälle och därför är det extra viktigt för både barnen och mödrarna att risker som uppkommer vid barnafödande och även barns utveckling, får särskilda resurser och möjligheter till utveckling och hälsa så att alla risker kan minimeras.

Hälsovård är en viktig del av graviditeter och förlossningar för att minimera de risker som kan uppstå under havandeskapet eller förlossning. Tiden efter en förlossning är självklart också av vikt, men kan vara lättare att övervaka än under graviditeten.

Rapporten avhandlar i första hand förlossningen och ett barns och dess mor de första 24 levnadstimmarna, men tillgänglighet till vård och omsorg den första tiden ska inte heller underskattas.

Våra barn är vår framtid oavsett i vilket land de föds, därför hoppas vi på stärkta resurser både i Gambia och i andra länder där riskerna runt barnafödande är stor.

fatou touray

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...