Veckans Bild (v44)

Veckans bild v44Veckans bild hör kanske mer till det historiska, men då slaveriet och den transatlantiska slavhandeln är något som aldrig får glömmas bort är ämnet även idag högaktuellt. Byggnaden på bilden är nämligen lämningarna av slavmarknaden i dåtidens huvudstad Georgetown, numera Janjangbureh.

Härifrån såldes de tillfångatagna slavarna vidare, för att skeppas till bland annat Kunta Kinteh Island längre ner längs floden, eller Goree Island i Senegal, och sedan vidare till främst USA och Karibien. Innan auktionerna ägde rum hölls slavarna fångna under mark, i ett litet källarutrymme och förhållandena gjorde att många blev sjuka och dog redan där. De som överlevde fick sedan utstå en ofta lång och mycket riskfylld resa under omänskliga förhållanden där ytterligare en stor andel omkom, innan livet som slav kunde börja.

Trots dessa övergrepp finns idag förvånansvärt lite hat kvar, och allt man ber om är att dessa händelser aldrig ska få glömmas bort. Man säger därför:

”We can forgive, but we can not forget”
”Vi kan förlåta, men aldrig glömma”

anna wedin

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

3 reaktioner på ”Veckans Bild (v44)

  linda Aronsson

  (november 1, 2013 kl. 11:22 f m)

  Mycket bra information. För folk som inte vet detta. Linda

   Aminata

   (november 4, 2013 kl. 2:47 f m)

   Information behövs och gärna från dom som har kunskapen. Åker snart till Bakau i månadsskiftet. Vill gärna träffa dig om möjligt.

  anna

  (november 7, 2013 kl. 6:11 e m)

  Tack för kommentarerna och visst är det ett viktigt ämne som alltid är lika aktuellt. Aminata, kontakta gärna mig via mail, anna@thegambia.nu

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...