Västafrikansk mat till Malmöborna på Calabass

Ägaren på Calabass Cherno "Che" Omar Bah
Ägaren på Calabass Cherno ”Che” Omar Bah

Tisdagen den sjunde januari öppnade Calabass, den första västafrikanska take away-restaurangen i Malmö. Thegambia.nu’s skribent Eva Hallencreutz har, med anledning av detta, besökt och testat restaurangen.

 


Det första jag slås av när jag kommer in på restaurangen är den stämningsfulla musiken och den mysiga inredningen. Till skillnad från många take away restauranger som har en tendens att vara rätt kalla och enkla i inredningen så har Calabass en varm och indbjudande miljö med klar inspiration av det afrikanska. I hörnet till vänster om ingången finns ett litet bord där barn kan sitta och rita och pyssla medans föräldrarna äter. Allting känns väldigt fräscht. När man kommer till disken där man beställer mat så möts man av ett härligt utbud av salladsingredienser.

Testarens sällskap
Testarens sällskap

Jag beställer en Kyckling Yassa och min pappa som gör mig sällskap beställer Maffe Coco som är det vegetariska alternativet för dagen. Vi får maten snabbt och sätter os ner för att äta. Jag fick en stor portion Yassa som smakade precis som Yassa ska smaka. Mitt sällskap tyckte dock att hans Maffe Coco var godare än Yassan, även om han var lite besviken över mängden då han, som LCHF-entusiast, hade bett om mindre ris och därmed fått en rätt så liten portion.

Maten var inte så kryddstark som Västafrikansk mat ofta kan vara, något som ägaren Cherno ”Che” Omar Bah förklarar med att han vill att även folk som inte är vana vid stark mat ska kunna äta maten och därför måste anpassa kryddningen för allas munnar, om han skulle göra den kryddstark som Västafrikansk mat brukar vara så skulle restaurangen ha en väldigt liten målgrupp. För de som vill ha det lite starkare finns dock hemmagjord chili som man kan få vid sidan av.

calebass3Vi fick smaka på Baobab-juice, även den tillverkad från grunden i köket, den var jättegod och något jag definitivt kommer köpa igen när jag har vägarna förbi. Under tiden vi åt var personalen väldigt tillmötesgående och frågade flera gånger hur maten smakade.

På lördagar och söndagar serveras Benachin.

Restaurangen får fyra poäng av fem och jag kommer personligen att gå och äta där igen redan idag (fredag), då de serverar favoriten Chew.

 

betyg betyg betyg betyg betyg thegambianu 2

 

 

Facebook: Calabass

Plats: Amiralsgatan 18 (fd. Claras café) i Malmö

(Fotnot: Artikeln publiceras först på lördagen, dagen efter besök två på restaurangen)

eva hallencreutz

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

3 reaktioner på ”Västafrikansk mat till Malmöborna på Calabass

    Britta Jobe

    (januari 11, 2014 kl. 3:47 e m)

    Låter härligt gott. Hoppas restaurangen all lycka till. Jag älskar det gambiska tilltugget oleli. Favoritmat är peppersoup.

    NYÅRSKRÖNIKA 2014 | Afropé.se

    (januari 1, 2015 kl. 11:29 f m)

    […] Black Moose första krönika Calabass öppnar i Malmö ”Africa is A Great Country” på Världskulturmuséet i Göteborg Amadou Jawo skriver på för […]

    […] Vi har tidigare varit på restaurangen och provsmakat maten, något som man kan läsa om här: Västafrikansk mat till Malmöborna på Calabass. Den här gången besöker vi Calabass för att lära känna ägaren, Che, lite […]

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...