Möt tårtmakerskan Fatima ”Bruntsocker” Sellberg

bild 2.PNGHon kallar sig själv för en självlärd hobby-tårtmakare, men efter en snabb titt på hennes instagram så kan man inte bli annat än imponerad. Fatima är en naturbegåvning som är på tok för ödmjuk för att ta åt sig all beröm för sina skapelser. Alla kan väl läsa instruktioner på internet, men man måste nog ha det där lilla extra för att kunna skapa så otroligt fina tårtor som Fatima gör.

Hur började du med tårtmakeriet och hur har du lärt dig allt?
Min mamma frågade mig och jag kunde göra två tårtor täckta med sockerpasta till min brors studentexamen i juni 2013 och jag tänkte att det skulle vara en rolig grej att testa. Jag började då att kolla runt lite på internet och diverse bakbloggar efter tutorials och recept på hur man skulle gå tillväga för att göra denna typen av tårtor. Studenttårtorna gick bra att göra, de var väl inte de mest avancerade, och efter det så gjorde jag fler och fler tårtor. I början så gjorde jag bara tårtor till vänner och familj, men sen så fick jag en beställning och efter det så flöt det bara på.

Barntårtor - Foto: Fatima Sellberg
Barntårtor – Foto: Fatima Sellberg

Har du alltid varit duktig på att baka?
Jag har alltid gillat att baka, men mest ”vanliga” kakor, bullar och muffins. Skulle dock inte säga att jag har varit speciellt duktig, utan som alla andra som kollar efter recept på internet när de är sugna på något gott! 🙂

Hur skulle du beskriva processen? Vilka steg tar du när du väl får en beställning?
När jag får en beställning så brukar jag skriva ned vad för typ av tårta personen vill ha, vad tårtan ska fyllas med och vad som behövs för att göra tårtan. Om jag inte har material som t.ex sockerpasta, färger, utstickers eller formar så beställer jag hem det. Råvarorna handlar jag nere på Hemköp bara. Sen är det dags för att göra tårtan och då ser det oftast ut såhär:

  • Dag 1: Baka tårtbottnar, samt förbereda fyllningar som ska stå i kylen över natten. Jag börjar även med att göra eventuella sockerdekorationer som t.ex en nalle som ska vara ovanpå tårtan eller babyskor eftersom att de behöver ett tag på sig att torka.
  • Dag 2: Dela tårtbottnarna och fylla tårtan med fyllningarna. Tårtorna måste nämligen stå i minst 12 timmar med fyllningen innan jag dekorerar.
  • Dag 3: Nu är det dags för det roliga, att spackla och dekorera tårtan! Brukar alltid göra det samma dag som tårtan ska hämtas även om det blir otroligt stressigt ibland när jag har flera beställningar.

Hur lång tid tar det?
Hela processen tar tre dagar men om jag skulle räkna antal timmar för varje tårta så är det nog minst nio timmar för den enklaste tårtan och ännu fler timmar om det är en våningstårta eller en tårta med avancerad design eller sockerfigurer.

Dina verk ser verkligen fantastiska ut, som konst, är du även duktig på att rita eller liknande?
Tack så mycket!! Jag är absolut inte duktig på att rita, även om jag fick MVG i bild… haha.. (jag smörade). Jag kollar mycket på internet efter tutorials och kalkerar av vissa motiv. Så vem som helst som är lite pillig och pysslig kan egentligen göra tårtor täckta och dekorerade med sockerpasta!

Vuxentårtor - Foto: Fatima Sellberg
Vuxentårtor – Foto: Fatima Sellberg

Varifrån hämtar du inspiration till dina tårtor?
Ofta säger personen som vill beställa en tårta vad de vill ha för typ av dekoration eller visar en bild på det dom vill ha och så går jag efter det och lägger endast till små detaljer och ändringar. Men ibland så säger de bara vilket tema de vill ha på tårtan och då får jag fria händer att göra som jag vill, då kollar jag på internet efter inspiration.

Några framtidsplaner på att öppna eget?
Jag har börjat tänka åt det hållet nu på sistone efter mycket påtryckningar från många håll men jag funderar fortfarande. Även om jag gillar att baka så vet jag inte om det är något som jag vill göra på heltid. Och de flesta beställningar är ju oftast till helgen och då har jag inte så mycket att göra på vardagarna.

Vad skulle du säga är det roligaste med tårtmakeriet?
Det roligaste med hela processen är själva dekorationsmomentet av tårtan. Men det som får mig att vilja fortsätta att baka är när jag får höra personer berätta hur nöjda de är med sin tårta. Den positiva feedbacken!

Några favorit bakelser du föredrar att göra?
Jag föredrar nog att göra tårtor men det är kul med cupcakes också! Extra roligt när jag får göra både och med samma tema.

Hur kom du på namnet Bruntsocker?
Det var mest på skoj. Tänkte på brown sugar och då är jag den bruna delen och tårtorna sockerdelen… hahaha!!

Babyshower – Foto: Fatima Sellberg


Vare sig Fatima bestämmer sig för att starta eget eller ej så kan man inte annat än beundra hennes bakverk. Jag hoppas vi får se och höra mer om Bruntsocker i framtiden, och kanske beställa tårta själv!  Klart är i alla fall att man i detta fallet vill ”Have the cake and eat it too”.


Namn:
Fatima Sellberg
Ålder: 27 år
Bor: Farsta, Stockholm
Gör: Personlig assistent
Koppling till Gambia: Min pappa är gambier.
Instagram: bruntsocker (bara tårtor) och fatsel_
Kontakt: bruntsocker1@gmail.com

 

Tima Minteh-Fofana
Tima Minteh-Fofana

Post Author: admin

Om du vill veta mer om våra skribenter, gå till fliken Redaktion.

Denna del omfattas inte av grundlagsskydd

Loading Facebook Comments ...